:::

Rti 中央廣播電臺Rti 中央廣播電臺本字正字有魔力?愈難寫愈覺得係啱?

  • 播出時間: 2021-06-16
  • 按讚加入粵講粵威水粉絲團
粵講粵威水
正字,正不正確呢?

近年,粵語有一股好凌厲嘅「正」字旋風。打個「正」字出嚟,梗有跟隨者,不過喺「正」過之後,硬係愈嚟愈有距離,愈「正」好似愈唔識。

正字,唔知點解一講話係正字,就好似有魔力一樣,好似愈難寫嘅字就愈正確。有啲正字表,有人會講,喺192幾年,193幾年出版嘅考究粵語粵字嘅書裡面,係咁寫㗎,應該係正字啦!?

古人寫嘅係唔係就一定啱?或者可以考慮吓,首先,而家現代字同古代字會唔會有差別?仲有,當時嘅知識同而家嘅知識會唔會有差別?

譬如清代嘅人,係有心想整理粵語嘅字,佢地做左好多研究,但係始終當時嘅資料有限,佢地只能夠按照自己識嘅,去整理出一啲本字正字。

有幾多啱幾多錯,其實已經有好多學者寫左唔少文章做討論。不過本字就係有咁嘅魔力,就算有人整理好邊個啱邊個唔啱,都冇人睇冇人理。

本字,其實好危險,因為就算講明出處考究得清清楚楚,不過可惜睇嘅人唔一定全部睇晒,佢地根深蒂固嘅印象,就係覺得本字好難寫,根本唔識寫,唔識寫就唔寫,都係寫返書面語!咁樣對一種語言實在唔係一件好事。

節目主持人

相關留言